Jdi na obsah Jdi na menu
 


TRÁVNÍK a NADĚJE v srpnu 2024

article preview
Aktuality v Trávníku a Naději,
srpen 2024.
 
Výroční členská schůze Spolku Trávník a Naděje se uskutečnila podle pozvánky 17. srpna 2024 v rekreační chatě Jablotronu-dříve penzionu U Naděje. 
Po dlouhé době desetileté existence Spolku Trávník a Naděje, od ustavující schůze 16. 8. r. 2014, došlo ke shodě okolností, jejichž výsledkem byla nejenom malá účast členů na VČS, ale souběžně v době plánovaných dovolených na Obecním úřadě, kterou čerpal také pan místostarosta Švehla, musel se pan starosta Vrabec zúčastnit jiného jednání. K dispozici nebyli ani pracovníci úřadu, kteří se také našich schůzí dříve účastnili.
 
Předseda Spolku pan Stanislav seznámil účastníky schůze s činností Rady a Kontrolní komise Spolku, které se od poslední Výroční schůze sešly čtyřikrát. Rada průběžně jednala o stavu dohodnutých opatření zlepšování stavu životního prostředí v Trávníku a Naději podle usnesení VČS r. 2023, která byla realizována Obecním úřadem. 
 
1-cesta-na-kopec.jpg 2-stara-cekarna.jpg
Obr. č. 1 a č. 2
 
Nejvíce problematickou je údržba stavu obslužné silničky do Naděje a Hamru a také kamenito-hlinitých obslužných vnitřních cest, zejména na svažitých trávnických a nadějských stráních (obr. č. 1). Stav jsme popsali v minulých aktualitách. Po letošních častých lijácích je snaha SMC (Služeb města Cvikova) rychle cesty opravit, je to marná práce. Rekonstrukce asfaltové silnice do Naděje byla odložena na neurčito.
Ve spolupráci s Osadním výborem navrhujeme také upravení vzhledu trávnické  návsi, mezi domem bývalé restaurace (čp. 1) se stanicemi autobusových zastávek a okolí parčíku kolem kaple (obr. č. 2).
 
3-čekárna-na-návsi.jpg 4-cekarna-uvnitr.jpg
Obr. č. 3 a č. 4
 
V rámci rekonstrukce asfaltové cesty od transformátoru do dolního Trávníku byl v místě stanice autobusu ve směru na Mařenice upraven nebezpečný spád krajnice v místě zastavení autobusu. Na sousedním  soukromém pozemku staví nový dřevěný plot a bránu, to přispěje i k vylepšení celkového vzhledu návsi v tomto místě. Stále se uvažuje o vybudování nového staničního ostrůvku v místě staničního sloupku (obr. č. 3). Na protilehlé straně silnice ve směru na Cvikov by měla být zděná staniční čekárna, včetně poštovních schránek stavebně upravena s vchodem v místě okna. Vnitřní prostor čekárny by měl být vzhledově upravený (obr. č. 4). Hromada neurovnané skládky dřeva leží na soukromém pozemku domu čp. 1.  Vlastník by měl respektovat, že pozemek je vizuální součástí návsi. Prostor parčíku vedle kaple bude upraven, při kapli bude malé parkoviště, v parčíku budou zřízeny lavičky a vytvořena nová přístupová cesta na svahu k čekárně.
 
5-ped-120-lety.jpg
Obr. č. 5
Obrázek, na který se díváme (č. 5) bude asi sto let starý. Jde o „tehdejší“ společenský dům v patře s tanečním sálem (v padesátých a šedesátých letech minulého století s knihovnou). V přízemí byla hospoda s výčepem. U oken je malá obslužná zahrádka a v parčíku je hudební altán, který zde stál ještě v sedmdesátých letech.
 
Náves byla společenským centrem vesnice. V možném měřítku by tomuto místu měl odpovídat i současný vzhled naší návsi.
 
6-paseka-u-zameck.jpg  7-zastavena-stavba.jpg
Obr. č. 6 a č. 7
 
Na pasece v bukovém lesíku vedle „zámečku“ je „setrvalý“ stav (obr. č. 5). Pro obchodní účely firma Petra vytřídila a vyvezla z paseky velkoobchodně využitelné vytěžené dřevo. Na okraji paseky uskladněné hranice kmenů odvozem pomalu částečně mizí. V ploše zatím leží desítky tun palivových zbytků kmenů a větví. O možném organizovaném „samosběru“ palivového dřeva a odprodání  zákazníkům z okolí, není nic známo. Stále platí:
 
Dobrý den,
dříví na odvozním místě bude do konce roku odvezeno. Je možnost i část prodat jako palivové dříví. Tvrdé listnaté 1500 ,- KČ + DPH. Je možné se domluvit i na dopravě odvozní soupravou do 5km je to 180 KČ/m3.
Co se týče potěžebních zbytků v pasece, tak to je v kompetenci LČR a místního revírníka pana Kudrny .Tel. 724524982 .Myslím že tam je i možnost samovýroby ale to se musíte domluvit přímo s ním.
S pozdravem       Pšenica
 From: PETRA spol. s r.o. <petra@firma-petra.cz>
Sent: Thursday, August 22, 2024 6:46 AM
 
Podobná situace, jaká je na pasece u zámečku, je stav řízení kolem zastavení stavby obytného domu v Naději (obr. 6). O dalším osudu stavby rozhoduje nyní Krajský úřad v Liberci. Spolek Trávník a Naděje, který je účastníkem řízení, neobdržel o stavu řízení žádnou zprávu.  Stavba je stále zastavena.
 
Výroční členská schůze projednala mimo zprávu předsedy Spolku, také zprávu Kontrolní a revizní komise. Projednala také Zprávu o hospodaření Spolku a návrh rozpočtu. Součástí byl stav vybavení půjčovny Spolku.
O půjčovně napíšeme v příštích Aktualitách.
 
Pan starosta Petr Vrabec zaslal našemu Spolku, jak jsme uvedli výše, vysvětlující dopis ke své neúčasti na výroční schůzi. Součástí tohoto dopisu byly i jeho připomínky k tématům, o kterých předpokládal, že se na schůzi o nich bude diskutovat.
Tento jeho příspěvek, který v mnohém koresponduje s výše uvedeným textem proto zveřejňujeme.
 
Pokračování dopisu:
 
Opravy místních komunikací – opětovné přívalové deště nám ukázaly, že bohužel dosyp frézovaným materiálem nemá smysl. Nemohu slíbit to, že na těchto komunikacích budou nové asfaltové povrchy, ale podařilo se nám zajistit firmu, která se zabývá tzv. penetrační technologií s postřikem.
Začátkem srpna jsme společně provedli prohlídky uvedených cest a máme zpracované nabídky na realizaci oprav.                                                                                                                                                  1. V průběhu měsíců září a říjen, proběhnou opravy komunikací na :                                                          a) p.p.č. 1043/2 kú Naděje (u Smetanů od křižovatky k odstavnému parkovišti)
 
b) p.p.č. 1056 kú Naděje (k paní Elfmarkové, za Dědkovým odpočinkem)
   pokud bude firma kapacitně zvládat tak i na
 
c) p.p.č. 1070 k. ú. Trávník u Cvikova (kopec od silnice III. třídy k Pokorným).
Pokud se tato technologie osvědčí, budeme pokračovat i v dalších letech.
 
2. Novostavba obytného domu Naděje – Kompletní spis byl postoupen nadřazenému orgánu KÚLK z důvodu podání rozporu se stavbou. Stavba je pozastavena a čeká se na rozhodnutí.
 
3.   Trávnická náves – V současné době došlo k úpravám u kapličky, kde dojde ještě k doplnění zeleně a lavičky. Doplněna bude i kamenná přístupová cesta podél kaple ke vstupu (řešíme společně s paní Solloch).
 
4.   Zastávka BUS – Byla oslovena Česká pošta ohledně PO Boxům. PO boxy před zastávkou budou přesunuty do boční části, a do konce roku dojde k zazdění bočního vstupu. Nový vstup bude vytvořen v místě kde je dnes okno (řešíme společně s paní Solloch).
 
5. Údržba zeleně – SMC udržují část cesty ke slepičárně a do konce roku proběhne ještě min 1-2x sekání zeleně.
 
6. Lesy ČR – kácení, opravy komunikací. Bohužel nemáme jasné stanovisko do jakého termínu bude probíhat těžba, pravděpodobně ještě v roce 2025. Následně budou opravy komunikací.
 
7. Odstranění spadlého stromu u Naděje čp. 56 – V pondělí 19.8. se vrací z dovolené p.Kolbabová, která toto zajistí.
 
Přeji všem klidné dny a ještě jednou se omlouvám.
 
Petr Vrabec - starosta města Cvikov
Město Cvikov
 
8-na-obhlidce.jpg
  Obr. č. 8  
                                         
Panu starostovi děkujeme za zaslané připomínky do diskuze. Ve středu 11. září předseda našeho Spolku navštívil pana starostu na radnici s prosbou o informaci, kde by bylo možné si prohlédnout penetraci vozovky, která připadala v úvahu opravy cest v Trávníku a Naději. Pan starosta byl v časové tísni, ale zavezl nás do Drnovce, kde si bylo možné (obr. č. 8) ošetřenou vozovku prohlédnout.
 
 Oprava této komunikace proběhla již před pěti roky. Takto vypadala při velmi teplém počasí. Podklad tvoří asfaltovaný hrubý kámen)obr. č. 9).
 
V případě našich vesniček by firma, která penetraci provede, nástřik provedla na podklad, který by předem SMC vyčistily a opatřily opět naválcovanou asfaltovou drtí (obr. č. 1). Akce by asi musela být synchronizována tak, aby penetrace byla nastříkána na suchý podklad.
 
9-cesta-s-penetraci.jpg
Obr. č. 9
 
Pan starosta v připomínkách uvádí, že jde prozatím o tři úseky cest. Pokud by ošetření vydrželo dlouhodobě na uvedených místech i zatížení blízkých možných přívalových dešťů a zimní počasí, měly by uživatelé cest v Trávníku a Naději po starostech. Podle pana starosty tuto opravu zaplatí město ze svého rozpočtu.
 
K jednání VČS je třeba závěrem uvézt, že se konalo na konci volebního období Rady a Kontrolní a revizní komise.
Bylo třeba zvolit novou Radu a novou Kontrolní a revizní komisi. Vzhledem k tomu, že při jednání z řad členů Spolku nepřišel žádný pozměňovací návrh na nového člena Rady a KRK, zvolila členská schůze na volební období r. 2025 - r. 2028 novou Radu ve  stávajícím složení:
 
Vít Stanislav (Trávník), Pavel Rutar (Trávník), Martina Půčková (Trávník), Martina Solloch (Trávník), Jitka Fišerová (Naděje), Karel Vyroubal (Naděje), David Procházka (Trávník).
 
Novou Kontrolní a revizní komisi ve složení:
Blanka Bělohlávková (Trávník). JitkaLišková (Trávník), Milan Ullrich (Trávník).
 
Všichni nově zvolení členové s volbou souhlasili. Všem členům Rady a KRK děkujeme za čtyři roky práce v řízení našeho Spolku a všem přejeme pevné zdraví a výdrž zájmu o tuto činnost do dalšího volebního období.
 
Ve svém Usnesení výroční schůze vzala na vědomí informaci předsedy Spolku, že do příští VČS je třeba vyhledat nové mladší členy, kteří by nahradili nejstarší členy Rady. Následně byl také schválen rozpočet Rady Spolku na období r. 2024-r. 2025. Výše členského příspěvku je stále 50 Kč.
Jsme téměř u konce srpnových aktualit, protože ty poslední budou velmi aktuální, avšak z téměř poloviny září. Jak ty však dopadly, popíšeme až v říjnovém vydání.
 
10-kruhac-s-kloboukem.jpg  11-zacatek-obchvatu.jpg
Obr. č. 10 a č. 11
 
Díváme se na nový „klobouk“ okružní křižovatky, nebo kruhového objezdu, zkrátka kruháče ve Svoru (obr. č. 10). Budete-li jezdit stále dokola, tak současně jedete po silnici č. 9 a č. 13, není to křižovatka typu T, nic se nekřížuje, je to kruháč O.
 
„Na stavbu 1,9 kilometru dlouhého obchvatu je vydáno stavební povolení v právní moci. Zahájení realizace stavby plánujeme ve čtvrtém kvartálu tohoto roku,“ informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Uvedení do provozu je v plánu v roce 2027. Svor si oddechne od kamionů. Stavba nového obchvatu začne ještě letos - Českolipský deník (denik.cz)  22. 8. 2024.
12-obchvat-svoru.jpg
Obr. č. 12
 
Stojíme v místě, kam bude nasměrován výjezd na obchvat Svoru silnicí č. 9 na Rumburk (obr. č. 10). Současně je zde park vozidel a strojů stavby  okružní křižovatky a přilehlých staveb ve Svoru. Jde však asi o počátek dost vysokého náspu budoucího obchvatu. V místě  kde násep končí, již dosahuje dost značné výšky nad údolím Boberského potoka, který spolu s obslužnou silničkou v údolí násep obchvatu překlene. Zatím se v údolí, které jsme projeli, nic neděje (obr. č. 11).
  
 
13-most-s-cyklostezkou.jpg  14-cyklostezka-sv.-zdislavy-.jpg
Obr. č. 13 a č. 14
 
Co se však děje, je dokončování terénu pod prvním přemostěním potoka pod novou rychlostní silnicí č. 9 ve směru na N. Bor (obr. č. 13). I toto přemostění poměrně malého potoka, je současným volným přechodem pro zvěř pod rychlostní oplocenou silnicí č. 9. Původní navrhované napojení nové cyklostezky Sv. Zdislavy pomocí přemostění lávkou nad nádražím ve Svoru se zřejmě neuskuteční. Napojení příští cyklistické stezky Sv. Zdislavy po původním náspu staré zaniklé železniční tratě od Cvikova na Svor (obr. č. 14), se zřejmě napojí na stezku Cesta k sousedům průjezdem po modré šipce pod silnicí č. 9, právě v místě odkud je fotografován obr. č. 13 (ze staré zaniklé silnice Svor-N. Bor). 
 
15-hygrotermograf.jpg  15-srazkomer.jpg
Obr. č. 15 a č. 16
 
Počasí v červenci provázely časté přívalové deště a velmi nestabilní předpovědi meteorologů. Naopak srpnové počasí se ustálilo na stabilním slunečném počasí, které provázely časté tropické teploty (obr. č. 15). Bylo horko a dlouhotrvající sucho. Péče o zeleninovou zahradu se změnila v neustálé denní zalévání zahrady. 
Hygrotermograf (obr. č. 15) není plně hodnověrný, protože je umístěný v kůlně, kde byla vždy nižší teplota. Srážkoměr, kterým měříme průměrnou měsíční úroveň dešťových srážek (obr. č. 16), naměřil asi 22mm sloupce, to představuje asi 22litrů na 1m2, nebo na ar 2200litrů vody, za celý srpen (a část září). To stačilo, že tráva na zahradě nezežloutla, i když bylo hodně horko. Situace se změnila rázně 11. září (obr. č. 16), kdy začalo pršet.
 
17-pocasi-12.-9.-3.jpg
Obr. č. 17
 
Dnes 12. září jsme naměřili ranní teplotu 6°C. V průběhu dne teplota kolísala kolem 13 °C. Před několika dny bylo v průběhu dne ve stínu i více jak 30°C. Počasí se prudce změnilo studenou vlnou, následovalo vyhlášení výstrahy (středoevropského) ohrožení území velkými přívalovými dešťovými srážkami a silným větrem. Výstraha platí i pro Českou republiku (obr. č. 17).
Jak to všechno skončí, si povíme až v říjnových aktualitách.
Je možné, že léto již skončilo (obrázek srpnových aktualit).
 
 
Všechny členy našeho Spolku
 a čtenáře Zpravodaje
 zdraví jeho administrátor.
 
V Trávníku a Naději 
v pátek 13. září 2024.