Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROSINEC 2021

article preview

Prosinec v Trávníku a Naději

             Podzimní "zima"        

 

PROSINEC V TRÁVNÍKU A NADĚJI


S blížícím se koncem roku je spojeno i bilancování, co se za rok povedlo a co nikoliv. V případě našeho Spolku tak činíme vždy na výroční členské schůzi. Ta proběhla koncem  srpna, od té doby se uskutečnilo jednání Rady Spolku a následně jednání u pana starosty JUDr. Švehly. O těchto akcích jsme ve Zpravodaji informovali již dříve.

Všichni členové našeho Spolku Trávník a Naděje se snažíme zachovat a uskutečňovat smysl naší spolkové činnosti.  Především v péči o životní prostředí v našich vesničkách tím, že zlepšujeme vzhled přírody v bezprostředním okolí míst, kde určitou dobu v roce žijeme. Jsme součástí města Cvikova a na jeho životě se svojí spoluprací bezprostředně podílíme. Určitě nás všechny těší, že se město a jeho součásti podílejí nejen na zlepšování potřeb pro náš zdejší život, ale i na péči o přírodu kolem nás, která dotváří malebnost této části Lužických hor (obr. č.1). 

 

1-pf-travnik-a-nadeje.jpg
Obr. č. 1

Děkujeme všem členům, ale i příznivcům našeho Spolku za podporu jeho činnosti.
Děkujeme i členům Rady Spolku a Kontrolní komise, kteří se na aktivitách Spolku podílejí.
V posledních dvou letech je naše snažení postiženo koronavidovou pandemií, která nás dlouhodobě ovlivňuje a omezuje i pobyt mnohých z nás v Trávníku a Naději. Dobrou zprávou je, že smutných událostí je málo.

Na poslední fotografii této prosincové stránky Zpravodaje je fotografie z tradiční Novoroční pouti členů a příznivců do skalní brány hradu Milštejna. Je z r. 2015.  Tehdy byla nejsilnější co do počtu účastníků. V posledních několika letech trpěla nejdříve špatným počasím a následně virovým nebezpečím.
Věřím, že se situace zlepší natolik, že v následujícím roce 2022 se opět na Milštejně sejdeme ve větším počtu.
Proto:

PĚJEME VŠEM ČLENŮM A PŘATELŮM
Spolku Trávník a Naděje
v roce 2022
HODNĚ ŠTĚSTÍ a ZDRAVÍ.


 2-u-jasanu.jpg 3-rano-v-kopci.jpg

Obr. č. 2 ač. 3

Předpovědi počasí ze začátku listopadu a i v jeho průběhu naznačovaly, že by se konečně po několika letech mohlo zimní počasí udobřit a na Vánoce a Nový rok zasypat Trávník a Naději kyprým sněhem. Protože v archivu Zpravodaje jsme již vyčerpali mnohé zajímavé zimní fotografie se sněhem, požádali jsme naše členy o výpomoc. Získali jsme pěkné fotografie z letošního zasněženého podzimu od Renaty Pokorné a Davida Procházky. Také máme k dispozici zimní Trávník z dronu od Dana Procházky. Velmi děkujeme za pomoc, jména autorů jsou uvedena na fotografiích. Zbylé jsou staršího data z archivu.

 

 4-zasnezena-zahrada.jpg 5-jablon-ve-snehu.jpg
Obr. č. 4 a č. 5

 

Oba obrázky jsou z různých zahrad, ale mají společné zasněžení stromů. Je dobré neočesat stromy úplně a ponechat několik jablek pro ptactvo, případně pokud spadnou na zem, pro srnky a zajíce.  Obrázek č. 4 je z téže zahrady a se stejnou jabloní v září, kdy byla sklizeň a následně v podzimním Zpravodaji. Obrázek č. 5 je zajímavý i kompozičně a kontrastem barev.

 

 6-ranni-slunce-nad-travnikem-.jpg
Obr. č. 6

Pravá strana trávnického údolí od silnice v nostalgickém protisvětle vycházejícího slunce, v mlžném oparu. Je to souhra kontrastu světla a stínu. Jde o snímek z dopoledne, kdy slunce je na jižní straně nad Zeleným vrchem. Takto výrazné snímky jsou vždy zajímavé (obr. č. 6).

 7chaloupka-ve-snehu.jpg 8-stara-chaloupka.jpg
Obr. č 7 a č. 8


U Pokorných na kopci je jejich hrázděná chaloupka a historická původní hasičská zbrojnice (obr. č. 7) vyzdobená velmi barevnou a prostorově uspořádanou květinovou výzdobou. Když si obrázek zvětšíte, jsou květiny na oknech barevné, asi ještě nemrzlo. Hasičská zbrojnice fungovala v Trávníku ještě v šedesátých letech. Již jsme o ní psali, to ještě byla v průčelí vrata. Chaloupka patří k „roztomilým“ stavbám, původně asi sloužila jako výminek ke statku, který stál na palouku, z kterého je fotografie provedena. V padesátých letech se mu říkalo Bártova chalupa.
Již dříve jsme psali o asi nejstarší stavbě (roubence) v Trávníku a Naději (obr. č. 8). Pravděpodobně vznikla asi v 18. století. Na Císařském obtisku z r. 1846 je toto stavení označené pod čp. 4. Paní Milena Macková, která je asi nejstarší současnou přistěhovalou pamětnicí v Trávníku, nám již dříve vyprávěla, že si pamatuje, jak ještě před odsunem v této „chaloupce“ bydlel starší Němec. Pamatujeme, že okénko bylo s rámem a dvoukřídlým oknem. Na střeše byly asi šindele, nyní zřejmě lepenka IPA.

 

 9-zeleny-vrch.jpg 10-cesta-v-zime.jpg
Obr. č. 9 a č. 10


V letošní podzimní „zimě“, nejspíše v tomto roce poslední v Trávníku a Naději, mnoho sněhu nenapadlo. Ale sněhobílou čistotou příroda zkrásněla. Opravdová zima ještě asi přijde, vždyť slunovratem teprve začala.
Slunovrat však také znamená, že se den začne ze tmy noci rychleji vynořovat. Bude více slunce a delší den, to vždy bylo příčinou lidské radosti. Je nejvyšší čas to zkusit také. 

 

11-travnik-dron.jpg
Obr. č. 11


Závěrem se ještě podívejme na zasněžený obrázek Trávníku z dronu. Ti z Vás, kteří na Vánoční a Novoroční svátky budete pobývat v Trávníku a Naději v teple a klidu svých chaloupek si tu pohodu užijte.
Pokud napadne sníh a bude slunečno, pokuste se ulovit pár zajímavých snímků, které bychom následně uveřejnili ve Zpravodaji, k nahlédnutí nám ostatním.

 

Za Spolek Trávník a Naděje
Vítek Stanislav


Za Trávnicko-Nadějský zpravodaj
Administrátor


Tentokrát v Praze 22. prosince 2021