Jdi na obsah Jdi na menu
 


Březen r. 2022 v Trávníku a Naději

article preview

BŘEZEN r. 2022 v TRÁVNÍKU a NADĚJI

 
Byl i sníh.
 
Trochu jsme se ve zpravodajství z Trávníku a Naděje opozdili. Příčinou bylo, že jsme se do Trávníku vypravili až dlouho po Novém roce, a tak nebyly k dispozici aktuální obrázky z nejdůležitějších událostí, které začaly probíhat mimo naší přítomnost.
 

1-nebezpecna-zatacka.jpg

Obr. č. 1
 
Při pohledu do nepřehledné zatáčky (obr. č. 1) s odbočkou silničky do Naděje a cesty do dolního Trávníku si připomeneme neděli 9. srpna 2020, kdy mezi  11h30min a 12h30min projelo oběma směry 75 motorových vozidel a 21 cyklistů. Rychlost jsme změřili klasicky na stometrovém úseku.  Vozidla nejela moc rychle, avšak dvanáct jelo mezi padesáti a šedesáti km za hodinu. Hustota provozu v těchto letních dnech byla vysoká. Pro cyklisty najíždějící a vyjíždějící z křižovatky, ale i pro chodce jdoucí po „trávnické návsi“, to byl často kaskadérský výkon.
Rada Spolku se obrátila na představitele obce s požadavkem, nalézt řešení k omezení nebezpečí ohrožení chodců a cyklistů v této křižovatce, v místě nepřehledné zatáčky.
„Chvíli“ to trvalo, ale nakonec se podařilo nalézt řešení, které by mohlo přinášet trvalejší snížení rychlosti projíždějících vozidel v místech silnice procházející Cvikovem-Trávníkem.
Obecní úřad Cvikov zakoupil a nainstaloval za značením Trávník informační měřiče rychlosti-radary(obr. č. 2 a č. 3).
 
 

2-radar-od-cvikova.jpg 3-radar-od-marenic-jpg.jpg

Obr. č. 2 a č. 3
 
V průběhu letošního léta ověříme, jak se instalací radarů zpomalil provoz na trávnické návsi, zejména ve směru od Mařenic, kde často jezdili řidiči rychlostí nad padesát kilometrů za hodinu.
Za instalaci radarů Obecnímu úřadu děkujeme.
 

4-drive.jpg

Obr. č. 4
 
Pro řidiče motorových vozidel, ale i pro jiné cestující po silnici mezi Novým Borem a Svorem je značným překvapením, jak vypadá široké okolí silnice, kde hranice lesa byla dříve nedaleko za krajnicí (obr. č. 4).
Čtvrtého dubna r. 2021 jsme naše čtenáře informovali ve Zpravodaji o budoucnosti úprav na silnici
N. Bor – Svor. Tento čas budoucnosti nastal.

5-bor-svor.jpg 6-bor-svor.jpg

Obr. č. 5 a č. 6

Silnice I/9 je v obou směrech v délce asi tří kilometrů před Svorem, hluboko od krajnice zbavena původní vegetace (obr. č. 5 a č. 6) . Vypadá to jako kdysi v době, kdy byla dohotovená, ale ještě bez později narostlé vegetace. Probíhají přípravné práce pro rozšíření této důležité silnice ze dvou na čtyři jízdní pruhy. Zde vzniknou tři kilometry „malé dálnice“.
 

7-situacni-plan-i9-n-o-v-y-b-or---s-v-or--7-.jpg

Obr. č. 7
 
Po Novém roce proběhlo výběrové řízení a sdružení firem EUROVIA Cs. vyhrálo s nabídkou 544,445 milionu korun bez DPH. Práce budou probíhat za provozu po dvě stavební sezony. Ukončeny by měly být v r. 2024. Provoz bude pro řidiče obtížnější a bude zde regulován semafory.
Jak jsme již dříve psali (obr. č. 7), bude rozšířená silnice pokračovat původním směrem za mimoúrovňovou křižovatkou u N. Boru třemi pruhy na Kamenici. Směrem ke Svoru budou zhotoveny dva mosty přes migrační trasy zvěře pod silnicí. Před Svorem bude vybudována padesátimetrová lávka pro novou cyklostezku sv. Zdislavy, která bude pokračovat po starém železničním náspu ke Cvikovu a dále k Jablonnému v Podještědí. Vybudovaná lávka je však součástí jiné stavby.
 

8-severoceska-dalnice-2.jpg

Obr. č. 8
 
Současná křižovatka u Svoru je, jak vidíme, typu T(obr . č. 8). Vysoký provoz tisíců automobilů v obou směrech s převahou kamionů, bude při odhadovaném průjezdu v roce 2035, který bude až 17 000 vozidel denně, nezvladatelný.
 

9-kruhovy-objezd.jpg

Obr. č 9
Je nutné silnici rozšířit na čtyři pruhy a později, po vybudování nového kruhového objezdu za zatáčkou ke Cvikovu, vybudovat nový obchvat Svoru směrem k Šébru na Rumburk (obr. č. 7 a č. 9). Po mnoha letech si Svor konečně oddechne.
 

10-vodarna.jpg 11-portal-vodarny.jpg

Obr. č. 10 a č. 11
 
Na únorové stránce Zpravodaje v článku k mokřadům (bažinám) v Trávníku a Naději jsme nedokončili část o prameništi vody na trávnickém kopci, které je zdrojem vody pro potok a pro vodárnu. Abychom nezapomněli-vodovod byl v Trávníku vybudovaný v roce 1908. Je to dnes stařeček s věkem 114 let. Nejdůležitější částí je vodárna s vodojemem. Je to stejně stará, ale zatím bytelná stařenka (obr. č. 10 a č. 11). V oploceném areálu je historický zděný portál-vstup do šikmé krátké štoly, ve které je
 

12-bazen-vodojemu-.jpg

Obr. č. 12

 
v hloubce ve stráni ukrytá kobka s bazénem, do kterého je sveden pramen. V bazénu je 50m3 vody. Na obr. č. 12 je vodojem z jiné vodárny, ale je ověřené, že jde o stejný typ. Autentickou fotografii nemáme. Pramen vtékající do vodárny by měl mít změřenou mocnost 1,5 litru za jednu sekundu. To je dost silný pramen. Hodina má 3600 sekund a 1 den má 24 hodin. Za tuto dobu by mělo do vodojemu natéct 1,5x3600x24=129600litrů= 129,6m3vody. Závisí to na tom, jaké množství vody spadne na stráni Trávnického vrchu.
I tak je pravda, že ještě v nedávné minulosti nepostačovaly denní spotřebě vody ani více jak dva vodojemy, které do vodárny průběžně za den dotekly. Spíše nedotekly.
 

13-roura-80mm.jpg

Obr. č. 13
 
Nemáme k dispozici přesný údaj, ale ještě koncem devadesátých let se v době léta voda zavážela do vodárny autocisternami. Stařeček vodovod byl hodně poruchový, prameniště nebylo dobře ošetřované, a hlavně zavedením automatických praček a dalších vymožeností do domácností, spotřeba vody prudce stoupla. Tehdy byla ještě cena vody nízká. Náš vodovod je gravitační-spádový. Asi po dobu 95 let pro svoji svědomitou a strategicky potřebnou dopravu vody do domků a chalup, nepotřeboval žádnou energii, žádná čerpadla. Až do připojení čerpadla z nového vrtu.
 
Celý potrubní systém od vodojemu tzv. řad, o vnitřním průměru 80mm dopravuje vodu do údolí a pak dalšími řady potrubím 50 mm v původních litinových rourách. Přípojky k domkům a chalupám jsou ještě někde olověné. Na obr. č. 13 je plastové potrubí s vnitřním průměrem 80mm, které je však instalované jen k prvním domům pod vodárnou. 
Sloupec vody pod vodojemem má v místě silnice převýšení asi 50 metrů a vytváří v řadu tlak 5 barů, což odpovídá 5 technickým atmosférám. Níže pod silnicí stoupne i nad 6 atm. Stoupající spotřeba vody je omezena v gravitačním vodovodu tlakem a průměrem řadu. Staré potrubí zvyšování tlaku případně vloženým čerpadlem nevydrží. Budeme omezovat spotřebu? Nebo vyměňovat potrubí?
 

14-plan-rozvoje-1.jpg15-plan-rozvoje-2.jpg

Obr. č. 14 a č. 15
 
Když si zvětšíte obr. č. 14 a č. 15 tak, aby se daly přečíst, seznámíte se s Plánem rozvoje vodovodů a kanalizací Libereckého kraje, který vypracoval  Hydroprojekt a.s.,  pro krajskou potřebu. Bylo to asi v době, kdy ještě Severočeské vodovody a kanalizace nevlastnila firma VEOLIA-voda. Plán je z r. 2004, našli jsme ho v archivu našeho původního Občanského sdružení v Trávníku a Naději. 
Máme také k dispozici starý výpis z databáze rozboru kvality vody od SčVK z r. 2007 (obr. č. 16), kde jsou uvedeny desítky změřených ukazatelů kvality vody. Jsou vždy pod povolenými hodnotami, včetně obávaných dusitanů. Pokusíme se získat současné hodnoty rozboru kvality vody, která se pravděpodobně nijak nezměnila a její kontrolu musí SčVK pravidelně provádět.
 
16-scvk-veolia-.jpg
Obr. č. 16
 
Vrt na bývalém hřišti u bývalé školy (dnes chata Jablotronu), vyvrtaly Vodní zdroje Praha v r. 1986, jako hydrogeologický průzkum do hloubky 150m.
Údaje nám poskytl člen našeho spolku Zdeněk Procházka, který je vypátral na Internetu.  V protokolu je uveden název Turon, kam vrt dosáhl. To je geologická doba druhohor (svrchní křída)- tzv. křídové moře. V hloubce vrtu je mohutná vrstva písku (až 1000m), prosáklého velmi starou a kvalitní vodou z druhohor. Do tohoto osazeného vrtu někdy kolem r. 2002 SčVK spustily čerpadlo do hloubky asi 75-ti metrů, které od té doby dodává do blízkého řadu 12 litrů vody za vteřinu. Čerpadlo zapíná bezdrátově automatika ve vodárně, podle stavu hladiny vody. 
 
17-travnicky-vrch-vodarna.jpg
Obr. č. 17
 
Na obr. č. 17 je letecká fotografie Trávnického vrchu asi z r. 2021. Ve žlutém kolečku je vodárna ve stráni, kde je její prameniště. Zdá se, že v tomto místě zatím kůrovcová těžba lesní prameniště nepoškodila a tak bude zřejmě pramen dostatečně silný. Jistí to však hluboký vrt „do křídového moře“. 
Tím se „životní“ opotřebovanost našeho stařečka a stařenky proměnila v naději, že celý systém vodovodu v Trávníku bude muset dlouhodobě snášet různě rozsáhlé opravy poruch na řadech, v celém rozsahu svého nekonečně stárnoucího vybavení. S tím se určitě smíříme.
 
Jsme jistě rádi, že se po letech podařilo sdruženým severočeským obcím odkoupit svůj původní majetek od zahraniční firmy VEOLIA-voda. Novým vlastníkem je SVS-Severočeská vodárenská společnost a.s.. 
Je třeba podotknout, že pro vodovod v Trávníku je v podstatě jedno, jak to majetkově všechno bylo. Opravy a údržba byla vždy v rukou SčVK se střediskem ve Cvikově. Je otázka času, jestli nová mateřská firma bude natolik štědrá, že přerozdělí peníze, které dříve VEOLIA odváděla do zahraničí tak, aby se co nejdříve podařilo ještě dokončit některé návrhy z původního plánu Hydroprojektu. 
 

18-velikonocni-prani-.jpg

 
  S přáním krásného prožití Velikonočních svátků všem členům Spolku Trávník a Naděje, členům Rady a Kontrolní komise, a všem čtenářům našeho Zpravodaje.
Přeje předseda Spolku 
Vít Stanislav
a administrátor Zpravodaje.
 
Praha 30. března 2022