Jdi na obsah Jdi na menu
 


Připomínky a dotazy účastníků výroční členské schůze 21. srpna 2021

Příloha VČS r. 2021- připomínky  a dotazy účastníků
výroční členské schůze 21. srpna 2021.
 
 
article preview
Příloha VČS r. 2021- připomínky  a dotazy účastníků
výroční členské schůze 21. srpna 2021.
 
30. září navštívili p. starostu JuDr. Jaroslava Švehlu na Obecním úřadě ve Cvikově zástupci našeho Spolku, pan Stanislav a pan Rutar. Jednání byl přítomen i p. místostarosta Petr Vrabec. Byly projednány připomínky účastníků výroční členské schůze a opatření k jejich realizaci. Některé podněty byly již realizovány SMC (Služby města Cvikova). Vysvětlující komentář je k připomínkám připsán kurzivou.
 -    p.Smetana …připomínka k prořezu větví kolem cesty k závoře na Milštejn. (Úprava byla již
       provedena SMS.)
-   pí  Bělohlávková…k opravám cest. (Odpověděl p. starosta-vyzval přítomné, aby akutní požadavky na        opravy cest telefonicky oznámili na SMC p. ing. Krátkému, nebo i přímo starostovi.)
- pí Švecová…protažení škarpy a strhnutí drnu levé krajnice silnice od čp. 22.
- p. M. Rubeš … k využití služeb Sběrného dvora. (Odpověděl p. starosta).
- pí Kalousová… dotaz na odpad plechovek. (Odpověděl p.starosta a sdělil, že nápojové plechovky se        mohou odkládat do kontejnerů na plasty. Ve sběrném dvoře mohou i trvale v Trávníku a Naději        nebydlící zdarma odložit i pneumatiky a kovový odpad, nikoliv suť a velkoobjemový odpad.)
- p. Krbeček …požadavek na zlepšení úklidu a vnitřního vzhledu v čekárně autobusové zastávky. (SMS       provedly úklid, zbývá odříznout rouru a vyřešit péči o skříňky.)
- pí Bozděchová…požadavek na opravu hřbitovní zdi. (Odpověděl a vysvětlil p. starosta.)
- p. Stanislav…SMC by měly obnovit pročišťování roury podtoku cesty u závory na Milštejn.
- p. Procházka upozornil k informaci p. starosty, že v r. 2019 došlo v Trávníku k dopravní nehodě, kterou       zaznamenal i celostátní tisk.
 
 
 1-skrinky.jpg 2-cekarna.jpg
Obr.1-2
 
- Připomínka p. Krbečka - nepořádek v čekárně v péči SMS u autobusové zastávky byl po urgenci p. Krbečka u p. ing. Krátkého odstraněn. Zůstává problém skříněk, upřesnit kdo se stará o skříňky.(OÚ zváží možnost zrušení skříněk. Ulomený sloupek bude SMC odstraněn,)
(Zrušit?) V trávě po pravé straně čekárny vyčnívá nebezpečně trubka ulomeného starého sloupku zastávka. (Obr. 1-2-3)
 
3-ulomeny-sloupek.jpg4-nastupiste.jpg           
Obr. 3-4
 
-Nástupní a výstupní prostor zastávky je ve spádu pod úrovní silnice. Při vystupování z autobusu je zde nebezpečí pádu. Spád je zapotřebí vyrovnat pod menším úhlem.(Obr. 4)
 
-Na schůzi byla vysvětlena situace rekonstrukce cest a silničky do Naděje a Hamru. Bude se do té doby provádět provizorní oprava děr v silničce?
(Provizorní opravy děr v cestách a silničce se budou průběžně opravovat.
Díry v silničce budou opravovány jako v minulém roce.)
 
 
  5-skarpa.jpg 6-skarpa-2021.jpg
Obr. 5-6
-pí Švecová iniciovala požadavek na opětovné protažení škarpy, tak jak to bylo provedeno v minulých letech. Škarpu je zapotřebí obnovit, včetně stržení drnu krajnice, který brání vtékáni vody do škarpy. Voda ze silnice teče do zatáčky u otočky, kde vytvoří námrazu. (Obr. 5-6)
Poslední úprava byla Správou silnic Česká Lípa provedena před pěti lety. 
Obecní úřad požádá Správu silnic o opakování údržby.
 
7-podtok.jpg 8-plocha-pred-zavorou.jpg
Obr. 7-8
 
-p. Stanislav upozornil na dřívější praxi, kdy SMC dojížděly čistit odtékání vody z cesty na Milštejn u závory.  Těžba v kalamitě kůrovce v místě skladiště vytěženého dřeva devastuje celý prostor. Voda se zde nevsakuje a při prudkých deštích ničí cestu až k silničce v Naději. V současnosti je propust u závory zcela zanesená. Lesy  ČR - Česká Lípa by při likvidaci škod měly zajistit nejen potřebné úpravy povrchu skladovacího prostoru, ale i jeho trvalé odvodnění. 
(Obr.7-8)
Řešení bylo již projednáno se správcem lesa - Lesy ČR-Česká Lípa. Úprava odvodnění tohoto prostoru bude aktuální až po ukončení těžby dřeva z kůrovcové kalamity.
 
Stav po těžbě dřeva v prostoru Lipské cesty v Trávníku. (Lesík vedle Zámečku.)
 
9-poniceno-technikou.jpg 10-odpad-tezby.jpg
Obr. 9-10
 
V zimních měsících letošního roku proběhla v lesíku u silnice, vedle Zámečku, těžba dřeva. Byly vykáceny a vyvezeny všechny smrky. Ve smíšeném lesíku jich nebylo mnoho, byly to kvalitní a staré smrky. Nebyly to stromy zasažené kůrovcem.  Preventivní těžba? Po těžbě zbyl nepořádek, hromady odpadu, těžkou technikou vytvořené jizvy v terénu. (Obr. 9-10)
Těžba probíhala v těsném sousedství s historickou středověkou cestou z Lípy do Žitavy. (Trávnicko - Nadějský zpravodaj (estranky.cz)).  Okolí dobře zachovalých úvozů Lipské cesty v Trávníku by mělo být upraveno. V okolí cesty v lesíku jsou patrné další změny reliefu povrchu, které naznačují, že zde bylo také místo parkujících povozů.
Zeptáme se na možnosti, jak tuto památku v Trávníku chránit a zlepšovat.
 
Úklid lesa po těžbě se standardně neprovádí, dřevěný odpad se záměrně ponechává v lese s tím, že les si tak vytvoří časem z odpadu živiny a hromady větví tvoří prostředí pro zachování biotopu v lese. Poškozené lesní plochy(ne cesty) těžkou technikou Lesy nenapravují.
Spolek s podporou OÚ se obrátí na Muzeum v České Lípě s dotazem k možnosti vytvoření statutu chráněného území v okolí historické památky.
 
Na jednání byla také zmíněna možnost řešení zvýšeného množství průjezdu motorových vozidel Trávníkem a překračování povolené rychlosti, instalací upozorňovacího „radaru“ v obou směrech průjezdu Trávníkem. Na možnosti realizace se pracuje. 
 
 
Přílohu projednala Rada Spolku 26. 9. 2021.
 
Zpráva administrátora Zpravodaje.
 
Trávník 30.září 2021